С отклонение от само 0,2%, производството остана стабилно в сравнение с първите пет месеца на миналата година.
Производството на говеждо месо в ЕС през първите 5 месеца на годината остава стабилно, според последния доклад на Евростат. Има леко увеличение с 0,2% от данните, отчетени за същия период на миналата година, както и голям спад в няколко страни като Ирландия, Германия и Швеция.
2,7 милиона тона говеждо месо са произведени в ЕС до края на май. Производството беше ограничено през първите два месеца на годината, особено през януари, но това беше компенсирано от увеличеното производство от март до май.
Испания показва най -голямото реално увеличение на производството на говеждо месо през това време (+17 000 тона), следвана от Франция (+10 000 тона) и Португалия (+3 000 тона). Италия и Полша също увеличиха производството. От друга страна, по -ниското производство дойде до голяма степен от Ирландия (-17 000 тона), Германия и Швеция (и двете -5 000 тона). Холандия и Белгия също произвеждат по-малко на годишна база.
“Като се има предвид броя на закланите говеда, общо 9,2 милиона глави са преработени между януари и май (включително), което е с 0,8% повече в сравнение със същия период миналата година. Не е изненадващо, че Испания е начело (+63 000 глави) ), следвана от Италия (+31 000 глави) и Франция (+23 000 глави). Спадът идва от Ирландия (-43 000 глави), Турция (-20 000 глави) и Швеция (-17 000 глави) “, коментира анализаторът Хана Кларк.
Европейската комисия прогнозира, че производството на говеждо месо ще намалее с 1,4% като цяло през 2021 г., което се дължи отчасти на свиващото се стадо говеда. Вследствие на това вносът на говеждо месо в ЕС се очаква да се увеличи с 8% за годината като цяло. По данни на Евростат вносът на говеждо месо от ЕС за януари-май в момента е намалял с 19% на годишна база. ЕК очаква вносът да се увеличи през втората половина на годината, отчасти се дължи на повишената дейност на заведенията за хранене.