211,1 хил. тона грозде са произведени у нас през миналата година, виненото е 199,5 хил. тона, десертното – 10,1 хил. тона и 1,5 хил. тона грозде от асми, сочи Ситуационно-перспективен анализ на земеделското министерство. Общото количество, получено през 2016 г., е с 19,4% по-малко в сравнение с 2015 г., което се дължи както на намаление на реколтираните площи, така и на по-ниските средни добиви, вследствие на неблагоприятните климатични условия.
Производството на грозде от винени сортове се понижава с 18,3%, в следствие на по-нисък среден добив (с 13,8%) и по-малко реколтирани площи (с 5,3%). Производството на десертно грозде е с 38,3% под нивото от 2015 г. Фактор за това е и редуцираният среден добив – с близо 31%, както и по-малкото реколтираните площи – с 10,9%.
Припомняме, че при овощните плодове също има спад в производството. Общо произведените 199 хил. тона са 6,6% под нивото от 2015 г., въпреки наблюдаваното увеличение на общите реколтирани площи с 4,3%. Повече – ТУК.