1629 проекта на малки стопанства търсят финансиране по подмярка 6.3

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Общият размер на финансовата помощ за един кандидат ще е до 15 000 евро

1 629 са проектните предложения, подадени в рамките на приема по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020. Общата стойност на подадените проектни предложения е 45 929 463.60 лева, толкова е и размерът на заявената обща субсидия.

Това установи справка, направена от Звеното за управление (ЗУ) на Национална селска мрежа (НСМ) в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 – 2020 г. (ИСУН 2020), след приключилият в 17:30 ч. на 02.03.2022 г. прием.

39 116 000 лева е общият размер на средствата, които могат бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени проектни предложения. Средства са изцяло (100 %) от Инструмента на Европейския съюз за възстановяване (European Union Recovery Instrument – EURI).

В периода от 30 ноември 2021 г. до 2 март 2022 г. бе реализирана процедура чрез подбор на проектни предложения № BG06RDNP001-6.012 по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020.

По процедурата можеха да кандидатстват регистрирани земеделски стопани (физически лица, навършили 18 години; еднолични търговци (ЕТ), еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД) и дружества с ограничена отговорност (ООД), регистрирани по Търговския закон; кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите) с икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро включително, които са микро- или малки предприятия по смисъла на ЗМСП.

Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от левовата равностойност на 15 000 евро, а изплащането на помощта се извършва на два етапа: 1/ първо плащане в размер на левовата равностойност на 10 000 евро – в срок до два месеца след сключване на административния договор; 2/ второ плащане в размер на левовата равностойност до 5 000 евро – когато след извършена проверка Разплащателна агенция (РА) установи точното изпълнение на бизнес плана.

 

НССЗ изготви безплатни проекти

В рамките на четвъртия прием по подмярка 6.3 потенциалните кандидати отново можеха да се възползват от безплатните услуги на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) за консултации, за изготвяне на бизнес планове, за окомплектоването и подаването на проектите в ИСУН 2020. Безплатните съветнически услуги на НССЗ се предоставят чрез т.нар. консултантски пакети по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства”от  ПРСР 2014-2020.

 

Предстои оценка на постъпилите проектни предложения от ДФЗ

Оценката и класирането на проектните предложения ще се извършват от Оценителна комисия, назначена с акт на изпълнителния директор на ДФЗ. Оценката на проектните предложения включва:

Етап 1: Оценка на административното съответствие и допустимостта (ОАСД);

Етап 2: Техническа и финансова оценка (ТФО).

 

Актуален имейл

Важно е кандидатите да разполагат винаги с достъп до имейл адреса, към който е асоцииран профила в ИСУН 2020, тъй като кореспонденцията и уведомленията във връзка с оценката и одобрението/отхвърлянето на проектното предложение се осъществяват през ИСУН 2020 чрез електронния профил на кандидата.

За дата на получаване на кореспонденцията и уведомленията се счита датата на изпращането им чрез ИСУН 2020. Сроковете започват да текат за кандидатите/бенефициентите от изпращането на съответната кореспонденция и уведомление от оценителната комисия в ИСУН 2020.

При непредставяне на изискана от ДФЗ допълнителна информация или разяснения в указан срок, проектното предложение може да бъде отхвърлено само и единствено на това основание или съответно да получи по–малък брой точки.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА