1500 оператора все още извън регистъра на биопроизводителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Близо 4900 са биологичните оператори, които са въвели данните си в Регистъра на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин. В началото на септември техният брой достигаше 50% от всички оператори в системата на контрол, чието число се оценява на около 6600 по данни на дирекция „Биологично производство” към Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Остават още около 1500 оператора, които не са се включили в базата данни. Според информацията в регистъра над 120 са субектите, които вече нямат право да упражняват дейността, за която са получили разрешение. Най-много са тези оператори, чийто разрешителни са изтекли.

Регистърът на биологичните оператори има за цел да гарантира доверието по веригата „производител-потребител“, затова заинтересованите лица могат да изпълнят задължението да създадат профил на всеки оператор. След създаването му, той е активен.

Всеки оператор и/или подизпълнител, който произвежда, преработва, търгува, съхранява или внася биологични продукти следва да потвърждава информацията, която е въведена в регистъра на лицата, които извършват биодейност.

Потвърждаването следва да бъде извършено в срок до 10 календарни дни от създаването на профила или от промяна на вписаните обстоятелства в него.

Регистърът на биооператорите започна работа в средата на август 2019 г.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА