15 нападения от мечки са регистрирани в Смолянско за месец

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

15 нападения от мечки са регистрирани в Смолянско за месец. Хищниците са умъртвили домашни животни в 10 села.

Един от потърпевшите е Ангел Христов от село Черешово. Мечката е преминала загражденията на пасището и е умъртвила неговите животни, предаде BTV.

Христов споделя, че от началото на годината са убити около 14 телета, юници и крави.

По думите му и хората в района се страхуват да не бъдат нападнати и вече не излизат да берат гъби и да събират дърва.

Последният сигнал за нападение от мечка е подаден преди два дни. Едно теле е умъртвено, а друго ранено, споделя инж. Анатолий Елев, директор на горското стопанство към село Смилян. Направен е протокол, на база на който стопаните да получат обезщетение, уточни той.

Какво да правите ако срещнете мечка?

Съветът на Елев към хората при среща с мечка е да не й обръщат гръб и да не правят резки движения, а да стоят спокойно и да я гледат в очите. При такова поведение тя сама ще се оттегли, защото по принцип не напада хора, обясни горският.

Районът е местообитание на кафявата мечка, но е и място за паша на животните на стопаните, затова се получава конфликт, обясни Георги Георгиев от РИОСВ-Смолян, като поясни, че сигналите за навлизане на мечки в населените места били редки.

Издадено е разрешение за отстрел на мечката

Разрешение за отстрел на мечка се дава от специална комисия, когато хищникът е нанесъл повече от две щети. Вече е издадено разрешително за мечката, убила животните на Ангел Христов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама