1200 км стена ще разделя Полша от африканската чума

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

1200 километрова стена ще разделя Полша от африканската чума. Полското правителство ще построи една от най-дългите огради в света по източната си граница. Страната реши да изгради стена на граница си до 2020 г., за да се справи ефективно с чумата по свинете, пише euractiv.com. Целта на стената е да се предотврати навлизането на диви свине, носещи болестта на територията й. Каменната ограда ще бъде вкопана и в земята, за да не могат прасетата да правят тунели под нея. Цената на проекта се оценява на стойност над 56 млн. евро. “Оградата трябва да бъде построена по начин, който да ни гарантира безопасността”, заяви депутатът и член на парламентарната комисия по селско стопанство Робърт Телус.

Не са малко експертите, които поставят под съмнение ефективността на това съоръжение. Освен това в страната вече са регистрирани случаи на болестта. От 2014 г. са докладвани 108 случая на заболяването сред домашни прасета, а 1415 сред диви прасета.

 “Единственото нещо, което оградата може да направи, е да поддържа болестта вътре в нашите граници”, добавят експерти.

Дивите свине са силни и интелигентни животни, те могат да бъдат много упорити и да преминат през всяко препятствие, особено ако им пречи, за да стигнат до храната си.

Четете още: Германия плаща до 50 евро за отстреляно диво прасе

 

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА