12 причини да изядете последните дини

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Докато лятото още не си е отишло съвсем и докато не е отнесло дините със себе си, можете да използвате шанса да похапнете последени резени диня. А причини много – ето няколко от тях:

  • Динята съдържа над 90% вода и пази организма от обезводняване.
  • Подпомага възстановяването на мускулите след активно физическо натоварване.
  • Съдържа витамин А, който прави кожата красива и ускорява растежа на косата.
  • Витамин А помага и на очите, така че очите също ще са щастливи от няколко резена диня в менюто.
  • Витамин B6, който също се съдържа в природния десерт, подпомага функциите на мозъка.
  • Динята засилва имунната система, заради високото си съдържание на витамин С.
  • В динята има фибри, които заедно с водата подпомагат изчистването на храносмилателния тракт.
  • Плодът е богат на антиоксиданти, които имат превантивен ефект срещу онкологични заболявания.
  • Динята съдържа вещества с противовъзпалително действие.
  • Сладка е, много вкусна и има малко калории – около 30 за 100 грама.
  • Ето и любопитен факт – американският щат Оклахома е обявил динята за официален зеленчук.
  • И още нещо любопитно – динята може да бъде причислена както към плодовете – така и към зеленчуците.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама