Докато лятото още не си е отишло съвсем и докато не е отнесло дините със себе си, можете да използвате шанса да похапнете последени резени диня. А причини много – ето няколко от тях:
- Динята съдържа над 90% вода и пази организма от обезводняване.
- Подпомага възстановяването на мускулите след активно физическо натоварване.
- Съдържа витамин А, който прави кожата красива и ускорява растежа на косата.
- Витамин А помага и на очите, така че очите също ще са щастливи от няколко резена диня в менюто.
- Витамин B6, който също се съдържа в природния десерт, подпомага функциите на мозъка.
- Динята засилва имунната система, заради високото си съдържание на витамин С.
- В динята има фибри, които заедно с водата подпомагат изчистването на храносмилателния тракт.
- Плодът е богат на антиоксиданти, които имат превантивен ефект срещу онкологични заболявания.
- Динята съдържа вещества с противовъзпалително действие.
- Сладка е, много вкусна и има малко калории – около 30 за 100 грама.
- Ето и любопитен факт – американският щат Оклахома е обявил динята за официален зеленчук.
- И още нещо любопитно – динята може да бъде причислена както към плодовете – така и към зеленчуците.