12 причини да изядете последните дини

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Докато лятото още не си е отишло съвсем и докато не е отнесло дините със себе си, можете да използвате шанса да похапнете последени резени диня. А причини много – ето няколко от тях:

  • Динята съдържа над 90% вода и пази организма от обезводняване.
  • Подпомага възстановяването на мускулите след активно физическо натоварване.
  • Съдържа витамин А, който прави кожата красива и ускорява растежа на косата.
  • Витамин А помага и на очите, така че очите също ще са щастливи от няколко резена диня в менюто.
  • Витамин B6, който също се съдържа в природния десерт, подпомага функциите на мозъка.
  • Динята засилва имунната система, заради високото си съдържание на витамин С.
  • В динята има фибри, които заедно с водата подпомагат изчистването на храносмилателния тракт.
  • Плодът е богат на антиоксиданти, които имат превантивен ефект срещу онкологични заболявания.
  • Динята съдържа вещества с противовъзпалително действие.
  • Сладка е, много вкусна и има малко калории – около 30 за 100 грама.
  • Ето и любопитен факт – американският щат Оклахома е обявил динята за официален зеленчук.
  • И още нещо любопитно – динята може да бъде причислена както към плодовете – така и към зеленчуците.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА