1000 прасета отстреляни в Шумен и Търговище от началото на ловния сезон

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

1000 прасета са били отстреляни в Шумен от началото на ловния сезон. До момента нито едно не е дало положителна проба за Африканска чума по свинете. Това заяви директорът на РДГ- Шумен инж. Емил Гелов на заседание на Областната епизоотична комисия, цитиран от Фокус. Обстановката, касаеща заболяването на територията на Регионална дирекция по горите (РДГ)-Шумен е сравнително спокойна, като се изключат случаите, регистрирани в Държавно горско стопанство-Върбица и Държавно ловно стопанство.

През изминалата седмица са взети 86 броя проби от умрели свине от промишлени и семейни свинеферми. Проверени са фамилни ферми тип „А“ в 10 км зона около огнището на болестта Африканска чума при свинете в обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в община Смядово. „От тези ферми са взети и изпратени за изследване общо 194 проби и резултатите на всички проби са отрицателни“, каза д-р Маринов. По думите му продължават и проверките на свиневъдни обекти тип „заден двор“, като през изминалата седмица са извършени 16 такива проверки и няма констатирани нарушения”.

Инж. Гелов обясни, че с изтичане на едномесечния срок на съответните заповеди, и при липса на нови огнища, в стопанствата ще могат да започнат да се изпълняват дейностите, предвидени в горскостопанските им планове.

Директорът на ДГС „Паламара“ инж. Севен Башлъ и на ДГС Върбица инж. Муса Кязъм съобщиха, че в определените зони се спазват мерките за биосигурност. Продължават да се извършват обходи и претърсвания на районите, като до момента няма открити трупове на умрели диви прасета. Директорът на ДГС „Паламара“ информира за съмнения за случаи за умрели диви свине в района, които не се докладват от ловците и в тази връзка Областната комисия взе решение в срок до 8 ноември да бъдат проведени срещи с представителите на ловно-рибарските сдружения.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА