10% ръст в производството на зехтин, цените компенсират свития пазар

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Кризата накара потребителите да готвят все по-здравословно вкъщи

През 2020/21 г. производството на зехтин в ЕС може да достигне близо 2,1 милиона тона, което е увеличение с 10% в сравнение с 2019/20 г. се отбелязва в доклад на Европейската комисия за състоянието на земеделските пазари. Европейското производство отбелязва растеж с 325 000 тона, което би трябвало да компенсира загубите в Италия, Гърция и Португалия. Заради меорологичните събития, които затрудниха прибирането на реколтата в някои от страните-производителки, загубите достигнаха десетки хиляди тона. В Гърция, например, освен отчетените топлинни вълни и липсата на работници за прибиране на реколтата създадоха някои трудности. Андалусия, основната произвеждащ регион в Испания, отчене най-ниски добиви през последните 25 години. По тази причина първоначалните оценки за производството на зехтин в Испания бяха намалени.

Включително начални запаси (630 000 t), наличностите на зехтин в ЕС се изчисляват с 8% повече спрямо последните 5 години.

В страните, които не са членки на ЕС, се наблюдава значителен спад на производството – в Тунис спадът е до 66%, докато увеличените добиви в Мароко успяват да компенсират намалените в Турция, се посочва още в доклада.

Благодарение на по-балансираното предлагане на пазара на зехтин цените в ЕС започнаха да показва признаци на възстановяване. Испанският екстра върджин зехтин увеличава цената си от октомври 2020 г. и в момента се оценява на около 270 евро/ 100 кг, което е с 12% по-ниско спрямо 5-годишната средна стойност.

Цената на гръцкия зехтин е стабилна и с 11% под 5-годишна средна стойност. От друга страна, цената на италианския продукт остава по-висока и е стабилна от декември 2020 г.

Увеличаване на продажбите на дребно в основните страни производители на ЕС през 2020 г. допринесе за растеж на потреблението на зехтин в ЕС въпреки затварянето на ресторантите и ограниченията в туристическите услуги.

През 2020/21 г потреблението на зехтин в ЕС се прогнозира да продължи да се увеличава, достигайки до 3% повече, което ще бъде резултат от възстановяването на общественото хранене и продажбите на дребно, прогнозират от ЕК.

Очаква се износът от ЕС да остане стабилен, а увеличението на доставките в Китай, Япония и САЩ биха могли компенсират загубите на пазари в Канада, Австралия, Великобритания и Бразилия. Тези страни вероятно ще намалят вноса си поради съществуващи запаси на местно ниво и до известна степен поради увеличаване на цени.

Прогнозите сочат, че запасите в ЕС могат да паднат под 500 000 т, което трябва да бъде компенсирано от нарастващите цени на маслиновото масло.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА