Пада забраната за улов на калкан. От днес, 30 юни, рибарите ще могат да ловят законно деликатесната риба. Квотата за улов се запазва, както през миналата година – 39,750 тона. Уловът бе преустановен на 31 март. Забраната бе удължена с месец, като през тази година ограничението се наложи и с 15 дни по-рано, като част от условията на Европейската комисия. Страната ни успя да защити квотите си за улов на калкан след настояване от страна на комисията за нулева година в улова през 2016 . Компромисът доведе до по-дълга забрана и обещание от българска страна за по-строг контрол на уловените количества.
Наблюденията показват, че запасът от калкан в Черно море се увеличава. Това каза пред Агрозона Йордан Господинов, изпълнителен директор на БГФИШ. Младите форми са с изключително голям запас и резерв. В същото време обаче квотата за страната ни е много малка и е напълно недостатъчна за хората, които искат да ловят. България и Румъния са ощетени от Европейското законодателство в този случай. Не може да се налагат единствено и само на двете страни забрани и квоти, които продължават вече шеста година, без да има връзка с експлоатирането на калкана и от Турция и Украйна, каза Господинов. „Разполагаме с много по-голям капацитет (технология и популация) от този, който ни е разрешено да ловим“. За момента все още никой от българска страна не е поискал увеличение на квотата. Правителството трябва да започне преговори с Европа, категоричен е председателят на БГФИШ.
Черноморският калкан, който ловим в България се реализира предимно в Турция, каза още Йордан Господинов. Там рибата е най- скъпа. Масово по българските магазини пък купуваме вносен калкан, който е различен, със значително по-ниски хранителни качества и се отглежда в аквакултури. Най- често той идва от Испания и Италия. По ресторантите край морето обаче деликатесната риба е преобладаващо черноморска. „Тя е с най-добри вкусови качества и държи най- висока цена, защото биохимията на морето е различна и придава друг вкус на месото на калкана“.
В момента цената на рибата в „Пазари“ ЕАД Варна е 22 лв. за килограм. Тя се запазва от началото на януари. В Бургас деликатесът се предлага за 22-25 лв., като Ви припомняме, че през 2015 г. около Никулден килото се изкупуваше за 30 лв., на места достигайки 35 лв.
Агрозона провери и как се предлага калкана в морските рибни ресторанти. В менюто на голямо заведение се оказва, че порция от 250 г. струва 28 лв. Един килограм от рибата пък излиза 42 лв. На друго място по черноморието предлагат 250 г за 30,90 лв. В голям софийски ресторант пък 100 г от деликатесната риба се продават на цена от 14,90 лв. В сравнение с изминали години стойността в заведенията не се е променила драстично. 100 лева е излизал килограм печен или пържен калкан в специализиран ресторант за морски дарове на морето през 2015 г. Деликатесът се е предлагал на порции от 250 г., като цената им е твърдо 25 лева, независимо как е приготвена. Проучването ни показва, че през 2009 г. порция от деликатесната риба се е намирала и за 140 лв. по ресторантите в Свети Влас.