Зреенето на сиренето увеличава трайността на продукта, хранителната му стойност и усвояемостта от организма. Това заяви Димитър Зоров, председател на сдружение „Български традиционни млечни продукти“, в интервю за радио „Фокус“. „Започваме да виждаме и много ни безпокои това, че много говорим, много искаме да консумираме натурални продукти от село, от фермата и т.н., а същевременно искаме те да нямат никакъв аромат, никаква миризма, т.е. с вкуса на хартията и пластмасата, ако мога така да кажа. Защото всички искаме, но трябва да знаем, че свинското месо е нормално да има аромат на прасе, не може да е на парфюм. Кашкавал, който е на 5-6 месеца, нормално е да има миризма и аромат, защото при зреенето трайността, хранителната му стойност и усвояемостта от организма се увеличава. Заради това Пармиджано на 3 г. е по-скъпо, да – то има аромат. Същото е със сиренето, а същевременно искаме да ядем натурални продукти. Говорим си с носталгия за социализма, но забравяме вкуса и аромата им“, посочи браншовикът.
Във връзка с кандидатстването за защита на българското сирене и кисело мляко в Европейския регистър на защитените наименования за произход той коментира: „Ние хубаво ще защитим, но дано потребителите да го оценят и да го консумират. Не само на думи и на приказки, защото ние искаме да няма никакъв аромат, но отиваме в аптеката и си купуваме минерали и витамини скъпите, а не можем да си купим нормалната храна, която е три пъти по-евтина от това, което е в аптеката.“