Златни храни, родени от мечтите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
6 Минути

Семейство бивши социални работници доказва, че производството на полезни храни е творчество, което си заслужава всекидневните трудности

Когато си далеч от благодатния пазар на столицата, където за всеки продукт си има и купувач, не е лесно всеки ден да произвеждаш храни само от натурални продукти, без консерванти и с малък срок на годност, но с надеждата, че пазарът ще „порасне“, не само като обем, но и като отношение към здравословното хранене.

Пламен и Кремена Маринови имат топлото излъчване на хора, които обичат работата си. А тя не винаги е била свързана с храни. Двамата млади шуменци са раздавали от своята положителна енергия на децата от региона като социални работници. Пламен е бил служител в отдел „Закрила на детето“, а Кремена в неправителствена организация със същата дейност.

Идеята

„Преди време нашите кръстници ни почерпиха с мюсли и тази храна много ни хареса“, разказва Пламен. Тази случайна среща със здравословната храна на практика променила живота на семейството му. „Започнахме да правим мюсли вкъщи, да черпим колеги и те започнаха да искат да приготвяме и за тях“, спомня си младият мъж. Изведнъж хобито се разраснало доста, а и възможността да се правят здравословни десерти и храни много им харесала.  „Човек понякога открива талант в себе си, чак когато започне да прави нещо различно“, споделя Пламен Маринов. И така от мюслито дейността се разширила с производството на бисквити с различни сушени плодове – боровинки, вишни и т.н. Първоначално той напуснал работа, а след това и съпругата му и вече двамата работят заедно.  Освен това социалната дейност не е особено платена, а за Пламен обратната връзка с хората била много ценна, затова решил да отдаде цялото си време на новата си страст и бизнес.  Смелостта да продължи със собствен бизнес дошла и от това, че хората харесвали техните натурални сладости.

Някои продукти са български, но също така се ползват и вносни, тъй като няма аналози за тях в България. И по качество, и по съдържание, семейство Маринови ги подбира внимателно.

Сладостите на Пламен и Кремена са за всеки вкус, макар че те самите не са вегетарианци. „Водим балансиран живот, употребяваме разнообразни полезни продукти”, споделя Кремена.

 

Реализацията

С този бизнес, макар и доста трудно, семейство Маринови успява да се издържа. Основните точки за търговия засега са двата фермерски пазара в региона – в Добрич и Варна. Опитът за продажба във вериги не бил особено успешен. „Там нямаше кой да представя продуктите ни на клиентите, да обяснява ползите от такива храни“, споделя Пламен. И така стоките се задържали по рафтовете, докато изтекат доста късите им срокове за продажба, тъй като работят само с натурални суровини и без консерванти.

Семейство Маринови идва и в София, когато се организират големите фермерски пазари пред храм „Александър Невски“. „Пазарът в столицата е много добър, но е много далече и за нас е трудно да пътуваме всеки път“, коментира Кремена.

Фирмата е проходила на фермерския пазар в Шумен, който за съжаление вече не функционира. „Ние започнахме там и за нас този пазар беше много успешен, но вече е затворен“, разказва Кремена. Според нея причината за закриването на пазара не била липсата на купувачи, напротив имало е добър интерес, но по-скоро мястото за организиране на събитието е станало причина за затварянето му.

За всеки вкус по нещо полезно

Въпреки трудностите работата на семейство Маринови не спира до тук. В момента разнообразяват продуктите си, като отделят специално внимание на храните за хора с непоносимост към глутен, като подготвят такъв продукт изцяло с биосуровини. Има и хора с алергии, за които също мислят в момента от „Златни храни“.

Най-голям интерес има към мюслито във всичките му разновидности, някой го харесва с краве масло, друг с кокосово, а за хората с проблем със захарта има неподсладено. От бисквитите всички вървят, споделят производителите – с вишна, с боровинка. Сладостите с бял шоколад също имат доста почитатели.

Вкъщи денят на Пламен и Кремена започва с мюсли. В цеха пък, след като изпекат сладките, те слагат в загретите фурни и хляб, който приготвят за себе си – без мая и квас, малко сода и пълнозърнесто брашно.

Макар че работят само двамата, фирмата вече е регистрирана и по ДДС. Имат нужда от работници, но са убедени, че те също трябва да имат тяхното отношение и визия към храните, които приготвят. А такива хора не се намират лесно.

 

Рецептите

Рецептите се раждат след дълги размишления. Пламен често се поставя на мястото на хората, за които приготвя храните. И опитва много пъти, докато хареса резултата. От мазнините използват биококосово и биокакаово масло, освен това слагат и пречистено краве масло, на което сами отнемат белтъка и водата, за да е по-здравословно. Добавят много сушени плодове, ползват български боровинки, бадеми, тиквени семки, в някои има шоколад – бял или натурален. И никой не остава безразличен към „златните им храни“.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА