
Допълнителни субсидии за общо 5 млн. лева ще получат животновъдите за хуманно отношение към […]
Отрасълът свиневъдство от селското стопанство в България е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция.
По данни на НСИ за последната година стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от предходния период и 1 процент повече спрямо 2016 г.
Близо 88% от общото производство на червено месо в страната за последните години се формира от добива на месо от свине, който бележи ръст от около 8% предходните години, до 38,5 хил. тона.
Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване – до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната.
Географски свиневъдство в България е съсредоточено в три региона – Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.
От 2010 г. у нас се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо предходната. За последната година в свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв.
Фермерите се сблъскват с няколко основни проблема при отглеждането на свине в последните години. Най-важният от тях е разразилата се епидемия на болестта Африканска чума по свинете.
Тя порази големи региони от Европа, като не пропусна и Балканския полуостров. Това наложи специални мерки при отглеждането на домашни прасета, индустриалното производство, както и лова на диви животни.
Всички отговорни институции положиха усилия, за да може заразата да бъде овладяна и да не бъдат наложени санкции на страната ни от Европейския съюз.
Друг постоянен проблем при свиневъдството в България е рутинното купиране на опашки в стопанствата, неотговарящи на разпоредбите на настоящото законодателство.
Както е известно, голяма част от производството на свинско месо се реализира на вътрешния пазар. Наред с това обаче, страната ни изнася продукти със свинско в редица европейски страни, както и в Русия.
в уеб платформата на Agrozona.bg може да намерите актуална информация за свиневъдния сектор – развитие, тенденции, пазари и субсидии.
Допълнителни субсидии за общо 5 млн. лева ще получат животновъдите за хуманно отношение към […]
Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян вече разполага с апаратура за изследване […]
От днес до 29-и август развъдните организации могат да кандидатстват за второ плащане по […]
Общо 362 животновъди започнаха подписването на анекси с ДФ „Земеделие“ по схемата за хуманно […]
Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2014 г. […]
Цените на свинско месо на световния пазар достигнаха рекордни нива през третото тримесечие на […]
Норвежките власти по безопасност на храните са издали заповед на фермер, отглеждащ свине в […]
България попада в онези 48% от страните в ЕС, които са сериозно застрашени от […]
Русия забрани вноса на свинско месо от САЩ, Канада и Мексико заради опасения от […]
Германия е внесла 156 000 тона биокултури през стопанската 2012/13 г. в сравнение със […]
От МЗХ отчитат двойно увеличение на стопанствата за отглеждане на свине Броят на отглежданите в […]
Фонд „Земеделие” изплати първите 12 млн. лева на земеделските производители, поели 5-годишен ангажимент за […]
Страните-членки на Европейския съюз приеха общо становище върху мерките, които да се вземат за […]
Земеделските производители, които поемат 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици, ще […]
Полша и Европейската комисия (ЕК) постигнаха съгласие за мерките, с които полските фермери ще […]