Земеделската комисия на ЕП е на мнение, че планът за изравняването на преките плащания трябва да се ускори

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

От Комисията по земеделие  (КЗ) се съгласиха, че планът за преразпределение на преките плащания за страните членки, засягащ така нареченото “сближаване”,  трябва някак си да се ускори. Евродепутатите са на мнение, че до 2018 г. плащанията на помощи на хектар трябва да бъдат не по-малко от 65% от средните за ЕС във всички страни.

КЗ смята, че страните, които получават под 70% от средните плащания за ЕС, трябва да приемат намаляване на разликата между тази цифра и средната стойност за ЕС с 30%, тези, които получават 70-80% – 25%, а тези над 80% – с 10% – ход, който ще облагодетелства най-вече страните в долната част на списъка.

Копулас Сантош отбелязва, че планът на КЗ ще даде голям ръст на балтийските държави (където средните помощи за хектар са най-ниските в ЕС), но все още ги оставя далеч под средното ниво за ЕС.

Що се отнася до преразпределението в рамките на държавите-членки, депутатите в Европейския парламент, като много от правителствата, искат да се смекчи предложението за преход към фиксирани плащания на помощите, като се позволи плащанията да варират от средните за региона стойности с до 20% до 2019 г.

Комисията иска до 2019 г. всички страни да се ориентират към изравняване на плащанията, базирани на площ, с 40% преходни изисквания през първата година на прилагането на схемата, която вероятно ще стартира през 2015 г. Все пак КЗ предлага свиване на тази цел до 10%, както и удължаване на крайния срок до 2021 г.

Друго компромисно изменение, гласувано по време на заседанията, ще позволи на страните да прехвърлят до 15% от средствата по Първи стълб към Втори стълб – това означава по-голяма гъвкавост, отколкото беше предложена от Брюксел.

Друга промяна ще позволи до 15% от директните плащания на една страна, да бъдат на разположение за “съчетано” подпомагане. Това е повече от ограничението от 10%, внесено от изпълнителния орган на ЕС. Планът беше критикуван от Националния съюз на земеделските производители във Великобритания като “невероятна стъпка назад”, която би могла сериозно да повлияе на пазарите.

Източник: Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА