Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

200 % по-висока продукция от ябълки

С 200 % се е увеличила продукцията на ябълки в началото на

Предлагането на ябълки у нас не задоволява търсенето

Наблюденията върху пазара у нас през последните години са, че производството на

Прибрали сме близо 5,5 млн. ябълки до края на юли 2016 г.

Прибрали сме 5,5 млн. ябълки до края на юли. Това показват оперативните

Половината БГ праскови заминават за Румъния

Половината реколта от български праскови заминава за пазарите в Букурещ и Констанца.

Пазарът изпитва дефицит на български кайсии и праскови

„Производството на кайсии и праскови през тази година е значително по-ниско от

Полша започна реализацията на ранни ябълки

Полша започна продажбата на ранните ябълки. Тази година сезонът стартира 1 седмица

Прибрали сме 118% повече праскови

118% повече праскови или 1 904 тона сме прибрали до 7-и юли тази

Отварят отново мярка 4.1 след промени в Закона за сдруженията за напояване

Промените в Закона за сдруженията за напояване, който сега е в процедура

Само 7 % български ябълки на пазара

Само 7 % български ябълки на пазара. Това показва годишният доклад на

Въпреки дъждовете, очаква се добър добив на ябълки

Въпреки дъждовете, очаква се добър добив на ябълки. Това каза за Агрозона