Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

Спада производството на овощни плодове

Производството на трайни насаждения у нас спада. Намаление има в добивите от

Маслодайната роза – 45% повече добив

Маслодайната роза тази година е с 45% повече и като количество, и

Картофите с ръст в цената

Картофите са поскъпнали с 0,05 лв. към 7 октомври, спрямо същия период

Над 1 млн. ябълки раздадоха безплатно производители в Швейцария

Над 1 млн. ябълки подариха производители в Швейцария на минувачи на 30

Добивите от ябълки с 35,8% по-големи спрямо 2015 г.

Добивите от ябълки през настоящия сезон са с 35,8% по-високи в сравнение

Доматите с 30 % по- евтини на годишна база

 Полските домати отбелязват 30 % спад в цената към 2 септември, сравнено

Полските фермери пред фалит заради руското ембарго

Полските производители на ябълки са заплашени от фалит, ако продължи руското продоволствено

Доматите от полето – двойно по-скъпи за година

Повече от двойно са скочили цените на едро на полските домати към

67% повече десертно грозде от декар

54,6% повече сливи са събрани от градините на земеделците ни към 11-и