Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

Градушка унищожи земеделската продукция в Кюстендилско

Градушка унищожи земеделската продукция от череши, ябълки, грозде, домати в село Раждавица,

Испанските праскови са засегнати от лошото време

Испанските праскови са засегнати от лошото време. Испанското министерство на земеделието потвърди,

По-малко праскови и нектарини в ЕС през това лято

Общата реколта на праскови и нектарини в ЕС тази година ще намалее

Агрозона Агрозона

Над 1200 дка пропаднали от измръзване във Варна

14 заявления за пропаднали площи поради неблагоприятни климатични условия са подадени в

До 90 % щети по прасковите и кайсиите в Северна България

До 90 % стигат щетите по прасковите, нектарините и кайсиите в Северна

Агрозона Агрозона

Прасковите и кайсиите в Сливенско измръзнаха

Половината от цветните пъпки на прасковените и кайсиевите дръвчета са измръзнали. Това

Ябълките поскъпнали с 20 % за година

Ябълките са поскъпнали с 19,4 % към 23 февруари, спрямо същия период

Агрозона Агрозона

С под процент поскъпва слънчогледът

Средната изкупна цена към 24-и януари на хлебната пшеница се понижава с

Куртово Конаре пълни дворовете си с изчезващи сортове

Куртово Конаре започна да става известно през 2013 г., когато от селото

Производството на домати и ябълки леко ще расте

Производството на ябълки в ЕС е достигнало над 12 млн. тона през

Тайните ползи от 5 всекидневни храни

Добре известно е, че всяка храна има определено влияние върху организма ни,

Климатични беди “изядоха” ябълките в Европа

Метеорологичните условия в Европа тази година имаха много ясно изразени неблагоприятни последици

РЕКЛАМА