През септември продължава прибирането на домати, пипер, патладжан, по-късно засети краставици, тиквички и други зеленчуци. Те трябва редовно да се берат, като заедно с нормално развитите се късат деформираните и повредените. Това спомага да наедреят новите завръзи. Доброкачествената реколта се прибира така чак до първите слани.
Още в началото на месеца се обръща внимание на късните домати. Прекършват се върховете им независимо от това колко цветове са образували. Това ускорява узряването на плодовете. Зелето ще направи едри и твърди глави, ако се полива често и с повече вода. От редовно поливане също така се нуждаят и празът, целината, морковите.
От началото на месеца, на няколко етапа, се засява разсадът за предзимно засаждане на салатите. Към края на септември се сеят и репичките. Те стават готови за прибиране за около 30 дни. Засажда се на етапи през десетина дни и лукът за консумация в зелено състояние.