Свръхпредлагането и липсата на преработка в момента свалят цената, обясни Георги Василев от „Български пипер“
През 2019 г. се очакват да бъдат прибрани между 40 и 50 хил. тона пипер, съобщи за „Агрозона“ организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев. Той прогнозира, че в страната ни ще бъдат внесени между 180 и 200 хил. тона пипер, за да бъдат попълнени нуждите на пазара ни от зеленчука. Обикновено на пазара за прясна консумация се реализират около 70% от родната продукция и около 30% от вносната, обясни той.
През 2019 г. са засадени 26 144 дка пипери, сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), като към момента средните добиви са нараснали с 35% и достигат до 723 кг от декар.
Сега потребителите могат да се радват на българските зелени пипери. Цената на зелените чушки започна от 1,20 лв. и в момента е 0,50 лв, съобщи организационният секретар на Асоциация „Български пипер“. До няколко дни очакваме да стане 30 стотинки, прогнозира той. Според правилата първата пиперка трябва да бъде откъсната като зелена, за да даде шанс на другите за бързо почервеняване. И тъй като всички го знаят това и всички си късат по една пиперка от растение, а няма преработка на зелен пипер в момента, се получава изкуствено свръхпредлагане и затова цената пада толкова ниско, допълва Георги Василев. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в момента цената на едно на зеления пипер е около 1,30 лв/кг.