Затягат контрола в Шуменско заради птичия грип

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Превантивни мерки за предпазване и предотвратяване възникването на болестта Инфлуенца по птиците ще се изпълняват на територията на област Шумен, стана ясно след заседание на Областната епизоотична комисия в града. Мерките бяха гласувани на заседание на комисията в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която в цялата страна беше обявена повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците.

„През изминалата седмица е проведена среща с представители на Регионална дирекция по горите и на ловно-рибарските дружинки, на която беше обсъдена опасността от възникването на това заболяване и важността те при ежедневните си обходи да сигнализират при намерени диви птици по водоеми и горски територии“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. Тя информира, че официалните лекари са взели проби от индустриалните птицеферми, които предстои днес да бъдат изпратени за изследване. Извършени са проверки в 12-те птицевъдни обекта в региона за отглеждане на бройлери, където е установено, че програмите за самоконтрол се изпълняват. „Съвместно с представители на общините са извършени проверки по пазарите, като няма установени случаи на продажба на живи животни“, каза д-р Баева. Нерегламентиран превоз на животни и фуражи не е засечен и от органите на ОД на МВР при извършените проверки на 137 МПС.

И в общините от областта се изпълняват предписаните мерки срещу  разпространение на болестта Инфлуенца по птиците, обявиха общинските власти. Кметовете на населените места са запознати със забраната за отглеждането на открито на домашни птици, както и с другите мерки за биосигурност и са предупредили жителите на населените места за тези изисквания.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама