Защо лукът и чесънът обичат да стоят на плитка

Както лукът, така и чесънът се съхраняват прекрасно в мазето с температура 1-5 градуса и относителна влажност на въздуха 75-80%.
След прибирането на лука трябва да го просушите на открито място около седмица и да почистите листата му, като оставите само малка шийка с дължина около 5 см. Ако предвиждате да съхранявате лука и чесъна сплетени на плитки, то не е нужно да отрязвате опашките. Така луковиците ще се запазят по-дълго благодарение на проветрението.
Лукът и чесънът не трябва да се съхраняват в купища, тъй като бързо се изпотяват и развалят. Трябва да ги съхранявате в малки решетъчни сандъчета, като им осигурите нормална вентилация, но отделно един от друг.
Можете да използвате и малки платнени торби, които са закачени на тавана. Те могат да бъдат от капронови чували, памук, лен и др.
Както за лука и чесъна, така и за останалите видове, важно е периодично да проветрявате помещението и да оглеждате зеленчуците. Ако забележите признаци на болести, засъхвания и загнивания, веднага ги отделяйте.