Защо лукът и чесънът обичат да стоят на плитка

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Както лукът, така и чесънът се съхраняват прекрасно в мазето с температура 1-5 градуса и относителна влажност на въздуха 75-80%.

След прибирането на лука трябва да го просушите на открито място около седмица и да почистите листата му, като оставите само малка шийка с дължина около 5 см. Ако предвиждате да съхранявате лука и чесъна сплетени на плитки, то не е нужно да отрязвате опашките. Така луковиците ще се запазят по-дълго благодарение на проветрението.

Лукът и чесънът не трябва да се съхраняват в купища, тъй като бързо се изпотяват и развалят. Трябва да ги съхранявате в малки решетъчни сандъчета, като им осигурите нормална вентилация, но отделно един от друг.

Можете да използвате и малки платнени торби, които са закачени на тавана. Те могат да бъдат от капронови чували, памук, лен и др.

Както за лука и чесъна, така и за останалите видове, важно е периодично да проветрявате помещението и да оглеждате зеленчуците. Ако забележите признаци на болести, засъхвания и загнивания, веднага ги отделяйте.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА