Защитете културите от повратните студове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Кои са най-подходящите методи за защита

Април е прекрасен месец, но понякога възвратните студове създават проблеми. Най-много от нощното понижение на температурите страдат топлолюбивите растения (домати, пипер, патладжани), а също така и културите, които растат близо до земята. За краставиците, тиквичките, тиквите пагубно се явява понижението на температурите до минус 1 градуса. Доматите, пиперът и патладжаните при застудяване до минус 2 спират растежа си, затова реколта от такива растения ще съберете с 10-15 дни по-късно.

А лукът, магданозът, киселецът, морковите, спанакът и копърът не се нуждаят от защита. Те са способни да издържат мразове до минус 7 градуса. Целината спокойно може да понесе понижение на температурата до минус 5 градуса.

Трябва да имате предвид, че най-студеното време през денонощието е преди изгряването на слънцето. Затова растенията се нуждаят от защита от мразовете не вечер и през нощта, а по-близо до утрото.

 

Използвайте укривни материали

Този метод едеално подхожда за защита на зеленчуковите растения. Нужно е само да се запасите с необходимите материали, които предпазват растенията от контакт с външната среда (разрязани пластмасови бутилки, калпаци от плътна хартия, миниоранжерии, покритие от найлон или нетъкан материал) и да ги поставите над растенията по такъв начин, че листата да не докосват укритието.

Загърляне

Отличен начин да защитите картофите от възвратните студове е загърлянето. Нужно е просто да се въоръжите с потичка и внимателно да загърлите появилите се над земята зелени растения със 7-10 см слой почва.

 

Мулчиране

Още един начин, който помага да защитите растенията в лехата. Вечер преди захлаждането полейте обилно растенията и ги мулчирайте със слама, компост или изсъхнала трева. Тези материали ще помогнат да понижите топлоотдаването на земята и да увеличите влажността над нейната повърхност.

 

Торене

Много добър резултат дава кореното и листното торене на растенията с фосфорно-калиеви торове. Кореновото торене се провежда 10 часа преди настъпването на критичните температури, а листното – денонощие преди настъпването на мразовете.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА