От световноизвестните френски сирена до италианското “Пармиджано” и гръцките маслини “Каламата” – кулинарните съкровища на ЕС са под заплаха заради изменението на климата, предаде “Euronews”.

Тазгодишната суша, която според учените е най-тежката от 500 години насам, е нанесла щети на всички видове реколта в Европа и е застрашила производството на европейските регионални специалитети, защитени от ЕС.

Стоките със ЗНП (Защитено наименование за произход) и ЗГУ (Защитено географско указание) са част от хранителното наследство на Европа. Ето защо Европейският съюз диктува точни правила за тяхната защита, като създава специфични критерии за стандарт за качество.

В рамките на ЕС има близо 3500 продукта с тези знаци за качество, но по-суровите и по-чести климатични явления затрудняват производителите да се придържат към традиционните рецепти и процедури. Във Франция производителите на млечни продукти твърдят, че сушата е изсушила тревата, която е основна част от храната на кравите.

Беше допуснато изключение за много производители, за да продължат да използват доходоносната марка на ЕС, въпреки че не отговарят на стандартите.

Ще се променят ли тези критерии, или ще променят качеството и вкуса на продукта? Този въпрос бе отправен към Карол Ли, ръководител на INAO, Френския национален институт за произход и качество. “Много внимаваме типичността на продукта да се запази, така че вкусът на млякото и следователно вкусът на сиренето да не се променят, като пример, френското сирене, наречено “комте”, ще остане същото и потребителят няма да забележи разликата”.

Франция е една от държавите членки с най-много продукти с етикет с традиционни храни, непосредствено след Италия. Именно там, в долината на река По, рекордно ниските нива на реката, която напоява полетата, са се отразили на производството на “Пармиджано”, което се очаква да намалее.

В Испания прасетата Иберико, от които се произвежда шунката Bellota, са изчерпали запасите си от храна и се очаква цените да се повишат.