Заради занижена оценка на земи: Проф. Банов и проф. Кръстева остават в ареста за 72 часа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Те са обвинени в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи с цел изграждане на фотосолари

Проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия и проф. Венета Кръстева, заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров” са задържани под стража за 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража заради длъжностни престъпления, съобщават от Софийска градска прокуратура (СГП). Прокурорската преписка е образувана във връзка с извършена проверка от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

От Прокуратурата съобщават, че на 24.10.2023 г. са извършени претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково, разпитани са множество свидетели. Привлечени в качеството на обвиняеми са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и председател на Селскостопанската академия за това, че през месец юни 2022 г. се сговорили да вършат в страната длъжностни престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага – престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Досъдебното производство е образувано още през август т.г. за евентуално извършени общи длъжностни престъпления.

Проф. Мартин Банов е инженер-земеустроител диплома от Висшия институт по архитектура и строителство, днешния Университет по архитектура, строителство и геодезия. Има 31 години трудов стаж в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров”, София, където се развива в кариерата си и защитава две научни степени. В периода 2008-2009 г. е и съветник на министъра на земеделието и храните. Преди да стане председател на Селскостопанска академия през 2019 г. Банов е заемал поста на заместник-директор на ИПАЗР „Пушкаров“.

Той е един от водещите експерти в страната по рекултивация на почвите и е автор на специално разработена методика, съгласно която се извършва оценка на плодородието на рекултивираните почви и включването им обратно в земеделския фонд на страната.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА