Започна прибирането на фасула в Добричкия регион, който традиционно е сред големите производители на протеиновата култура, съобщават от областната дирекция “Земеделие”.
През тази стопанска година фасулът се отглежда в близо 5300 декара, като около 10 % от полетата – край Балчик и Тервел, са реколтирани. Засега средният добив е 99 килограма от декар, посочват за БТА от областната дирекция “Земеделие”.
През миналото лято стопаните прибраха средно по 153 килограма фасул от близо 7600 декара в региона, според сравнението.
Селекционерите в Добруджанския земеделски институт, където са създадени редица сортове български фасул – “Добруджански 7”, “Устрем”, “Елексир”, “Блян”, “Скития”, сочат сред ценните качества на културата не само високото съдържание на протеин, но и на растителни влакна и витамини.