Започна прибирането на фасула в Добричкия регион

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Започна прибирането на фасула в Добричкия регион, който традиционно е сред големите производители на протеиновата култура, съобщават от областната дирекция “Земеделие”.

През тази стопанска година фасулът се отглежда в близо 5300 декара, като около 10 % от полетата – край Балчик и Тервел, са реколтирани. Засега средният добив е 99 килограма от декар, посочват за БТА от областната дирекция “Земеделие”.

През миналото лято стопаните прибраха средно по 153 килограма фасул от близо 7600 декара в региона, според сравнението.

Селекционерите в Добруджанския земеделски институт, където са създадени редица сортове български фасул – “Добруджански 7”, “Устрем”, “Елексир”, “Блян”, “Скития”, сочат сред ценните качества на културата не само високото съдържание на протеин, но и на растителни влакна и витамини.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА