Заместник-министър Джиков: Изпаднали сме в абсолютна продоволствена зависимост

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В момента не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни – фасул, грах, леща

“Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България се произведоха 6-7 млн. тона зърно, а консумацията на населението ни е около 1,5 млн. тона. Трябва да бъдем абсолютно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени на 100%. Фуражите ни са с изключително високо качество. И тук няма да има проблем, въпросът е – на каква цена”, заяви зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента има стагнация на пазар и няма заявки, а производителите не могат да получат свежи пари за продукцията и да обезпечат новото производство.

“Проблемите с невъзможността на Украйна да изнася зърно биха дали възможност да се раздвижи нашият пазар. Да започнем активно да изнасяме зърно и да получим приходи. Това е борсова търговия”, посочи Джиков. Земеделци у нас масово отказват да произвеждат продукция тази зима заради високите цени на енергията. От Министерството на земеделието отпуснаха допълнителни 64 млн. лв. за подпомагане на животновъди и земеделски стопани, които са претърпели загуби вследствие на войната в Украйна.

Състоянието, в което се намира българското земеделие – абсолютна продоволствена зависимост, говори за неправилно насочване на предоставените 20 млрд. за два програмни периода, изтъкна Джиков и добави, че липсва елементарна наследствена отговорност от всеки следващ кабинет.

“На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия план, за да може през 2023 г. той да бъде одобрен. Ако стратегическите планове през тези 3 програмни периода са подготвени от експерти, възможна ли е грешка и защо изпадаме в продоволствена зависимост?”, каза още Джиков.

Той алармира, че в момента не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни – фасул, грах, леща. Имаме над 50% внос на плодове и зеленчуци и огромен недостиг на млечни продукти и месо. Джиков настоя, че България е трябвало още 2018-2019 г. да заяви своята позиция относно това на какъв етап се намира нашето земеделие. Ние не произвеждаме това, което ядем, изтъкна зам.-министърът.

“Или има огромна сива икономика и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с липсата на адекватна работна ръка. Имаме голяма част псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат”, подчерта Джиков.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА