Зад граница търсенето към органична храна нараства стремително

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Предлагането обаче все още не може да навакса изоставането си

Търсенето на органична храна нараства с всеки изминал месец, сочи световната статистика. Продажбите на органични храни в Канада, например, надхвърлиха 6,5 милиарда долара през 2020 г., според доклад, публикуван от Канадската асоциация за органична търговия (COTA). Това е с 33% повече в сравнение с 2017 г. Търсенето на органични храни и напитки в Канада скача стремително, според наскоро публикувано проучване, според proizvođača.com.

Секторът на храните и напитките има сложен годишен темп на растеж от 10,2% за три години.

Органичната промишленост представлява 3,3% от канадския пазар на храни и напитки през 2020 г. спрямо 2,6% през 2017 г. и 1,7% през 2012 г. Лидерите по продажби са плодовете и зеленчуците, които представляват 41%. За сравнение, хлябът и зърнените култури са на пето място в списъка с резултат от 8,8%.

Анализаторите смятат, че епидемията от COVID-19 се е превърнала в един от двигателите за растеж на биологичния пазар. Купувачите предпочитаха безопасни храни и имаха повече пари за харчене поради намалените разходи за хранене, пътувания и други стоки.

Въпреки това, докато търсенето на органични храни в Канада расте, предлагането продължава да изостава.

През 2020 г. в страната имаше 5 972 сертифицирани производители, което е с 24% повече в сравнение с 2017 г. Въпреки това, почти целият този растеж идва само от един регион, Квебек. В изконно аграрните райони няма толкова много биопроизводители.

Освен това не се съхранява пълен отчет, никой не събира информация за производството и има много ограничени данни за вноса и износа, така че е невъзможно да се каже колко от селскостопанските продукти, произведени в Канада, остават в тази страна.

Липсата на предлагане в биологичния сектор е глобален проблем, не само в Канада. Няколко ключови производствени региона се опитват да се справят с този проблем. Европейската комисия е поставила цел, като част от своята стратегия „От фермата до трапезата“ до 2030 г. поне една четвърт от земеделските земи на ЕС да бъдат обработвани биологично. Канада все още няма такава стратегия, която ясно поставя цели и обеми на произведена биологична храна.

COTA стартира Програмата за подпомагане на биологичното преобразуване през 2019 г., за да подкрепи зърнените ферми и животновъдите при прехода към сертифицирани биологични продукти, за да отговори на нарастващото търсене в световен мащаб.

Една от основните причини, поради които предлагането не съответства на търсенето, е, че фермерите не са склонни да плащат разходи за сертифициране, като се откажат от тригодишни органични премии през преходния период.

 

Програмата възстановява на земеделските производители разходите за документи до 1000 долара. През последните две години това помогна на 94 фермери да превърнат 8 483 акра в биологични.

Крайната цел е да се убедят канадските фермери да създадат национално финансирана програма, която да помогне на фермерите да преминат към нов начин на бизнес. Заявления за участие в програмата за 2021 г. ще се приемат до 30 юни 2022 г.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА