Зачестяват сигналите за измами с дърва – плащаш повече, получаваш по-малко

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

С наближаването на зимата горските инспектори от ИАГ и от регионалните дирекции по горите все повече регистрират злоупотреби за нерегламентирана търговия между продавачи на дърва и потенциалните им клиенти. Най-често измамите се състоят в това, че купувачите не получават реално платеното количество, а много по-малко.

Във връзка със зачестилите сигнали за измама с покупко-продажба на дърва за огрев на местното население на територията на страната, Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите призовават гражданите при съмнения за злоупотреба да подадат сигнал за съдействие на тел. 112.

Получени са множество сигнали за физически лица от ромски произход, представящи се за доставчици на дърва. Дървесината се продавала без превозен билет, доказващи количеството и нейния законен произход предлагали предимно на възрастни хора. Често продавачите се представяли от името на кметове, кметски наместници и юридически лица.

На адрес за доставка на дървесина не е предоставен превозен билет, за което е съставен акт на продавача за продажба на дървесина без превозен билет. Лицата, автомобилът и дървата са задържани от органите на МВР и е образувано дознание за измама. Платените суми от местните жители ще бъдат възстановени.

Проверки през последния месец

Горските инспектори от ИАГ и РДГ съвместно с Полицията за последния месец са извършили проверки на 95 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 314 обекта за ползване на дървесина от горските територии, 483 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 525 ловци и 1652 адреса на доставки на дървесина.

В хода на проверките са съставени общо 167 акта за установени нарушения на Закона за горите.

Актовете са за съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка и/или общинска марка, непридружена с превозен билет, за транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет, добив на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, транспортиране на дървесина с превозни средства неснабдени с GPS – устройства и/или снабдени с нефункциониращи проследяващи устройства и други. Със съставените актове и констативни протоколи са задържани над 330 пространствени кубически метра дърва за огрев, 0,5 плътни кубически метра обла строителна дървесина, 10 моторни превозни средства, 3 коне, 6 каруци и 7 моторни триона.

Проверките за спазване на горското законодателство продължават.

ЕТИКЕТИ: , , ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements