За тримесечие: намалява износът на зеленчуци, ръст във вноса на плодове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Свит е вносът с 10% на доматите, по-малко са и зеле, пиперки, патладжани

По предварителни данни на НСИ, през първото тримесечие на 2022 г. в страната са внесени 84,1 хил. тона пресни зеленчуци и 107,1 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 3,7% по-малко и с 13% повече спрямо същия период на 2021 г, показват оперативен анализ на земеделското министерство. Според данните понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на краставици и корнишони (с 3,4 хил. тона или 26,2%) и домати (с 2,5 хил. тона или 10%). Намаление е налице и при импорта на зеле, пиперки, патладжани и тикви – с между 0,9% и 19,6%. Същевременно, доставеното количество картофи нараства с 3,5 хил. тона или 27,3%. Увеличава се и вносът на лукови зеленчуци (с 3,7%) и гъби (с 10,7%). Около 69% от вноса на пресни плодове през първите три месеца на 2022 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 74,1 хил. тона, което е с 2,7 хил. тона или 3,8% повече на годишна база. Сравнително голям дял (19%) заемат и доставките на ябълки, които нарастват с близо 69% на годишна база, до 20,2 хил. тона. Внесените количества ягоди, грозде, круши и черупкови плодове са с между 5,3% и 45,7% повече в сравнение със същия период на 2021 г., а при кивито е налице намаление с 2,2%.

Данните за периода януари – март 2022 г. сочат намаление на износа на пресни зеленчуци с 42,1% спрямо година по-рано, до 12,2 хил. тона и увеличение на този на пресни плодове с 66,2%, до 25,1 хил. тона.

Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на свиване на реализацията извън страната на краставици и корнишони – с 3,1 хил. тона или 56,2% и зеле – с 2,2 хил. тона или 83,6%, както и на липсата на експорт на сладка царевица. Намаляват и изнесените количества домати, пиперки, тикви и лукови зеленчуци – с между 11,1% до 52,9%.

Износът на пресни плодове през първото тримесечие на 2022 г. представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. предимно цитрусови плодове. Сравнявайки с аналогичния период на миналата година се отчита намаление на изнесените количества черупкови плодове (с 21,3%), ягоди (с 46,4%) и ябълки (с 90,6%), казват още от аграрното министерство.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА