За месец потребителската кошница поевтиня с 5 лв.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Потребителската кошница на едро, в която са включени 27 хранителни продукта, необходими за изхранването на едно домакинство, отново върви надолу, научи „Агрозона” от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). За месец май основните продукти, необходими за трапезата, вече се търгуват с 5 лв по-евтино.

Вече от десетина дни основните хранителни продукти, в които са включени списък от 14 стоки, сред които брашно, олио, захар, яйца, различни варива и ориз, масло и различни месни и млечни изделия, се търгуват общо за 55 лв. От началото на май стойността им бе 56 лв. Плодовете и зеленчуците обаче регистрират сериозно движение заради излизането на родна продукция на пазара и повлияват на цените на потребителската кошница на едро. Месец май започна със стойност от 33 лв за единица от всички 13 продукта, включени в списъка на плодовете и зеленчуците. Сред тях са домати, краставици, пипер, зеле, моркови, лук, зелена салата, ябълки, ягоди, лимони банани и др. В края на май стойността на същите е 28 лв, което е поевтиняване с 5 лв. Така потребителската кошница стига нива на цени от 83 лв към края на май при 89 лв в началото на периода.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА