За четвърти път най-добрият фермер за бургаска област е клиент на фирма Агритоп

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Танчо Енев спечели отличието „Най-добър животновъд – говедовъд“ по време на петия конкурс на Областната Експертна комисия по животновъдство, гр. Бургас. На събитието присъстваха кмета на гр. Бургас Димитър Николов, заместник-министърът на земеделието Свилен Костов, представители на МЗХ, областната управа на Бургас, представители на БАБХ, председатели на браншовите сдружения, депутати и др.

В кравефермата на най-добрия фермер за годината  се отглеждат 159 крави порода Холщайн и поголовието им. Танчо Енев има няколко изпълнени проекта с фирма Агритоп. Първият проект, съвместно с фирмата, е изпълнен през 2012 г. по мярка 121 за закупуване на  доилна инсталация Delaval 2х5/50° и оборудване за фермата: боксове за кравите, скрепери за почистване на тора, поилки, чесалки и транспортната техника. Благодарение на модерната доилна инсталация във фермата започват да се поддържат високи нива на хигиена и прецизен контрол над животните, увеличавайки млеконадоя.

1-6През следващите години изпълнява още няколко проекта съвместно с Агритоп. Единия от тях е за оборудване, съхранение и извозване на оборска тор. Агритоп изграждат вкопана лагуна за течен тор, в която се отвежда тора чрез торова помпа. По този начин се елиминира разливане и замърсяване и проблема с оборската тор в стопанството му е решен, спазвайки т.нар. Нитратна директива.

През 2014г. Агритоп надграждат доилната инсталация със система за управление на стадо AlPro на DeLaval, с която се осъществява пълен контрол над стадото , отчитайки количеството и потока на млякото, както и времето за което е издоено. Системата събира индивидуални данни за животните 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата. Системата AlPro подобрява доенето, храненето, размножаването, сортирането и анализирането , което прави стопанството му по-продуктивно.

По време на връчването на отличието „Най-добър животновъд за 2016 г.“ Момчил Тасков, търговски мениджър на Агритоп, поднесе от името на цялата фирма поздравителен адрес и му подари икона с пожелание за бъдещи успехи.

„Изключително горди сме, че именно Танчо Енев е най-добрия животновъд за тази година, защото той е пример за това как с много труд и постоянство може да се създаде продуктивна животновъдна ферма. Повече от десет години съвместната ни работа с Танчо се гради на взаимно доверие и вслушване в съвети ни. Доверие, което се надяваме, че оправдаваме и до днес.“, каза Момчил Тасков.

Юбилейният пети конкурс „Най-добър фермер – животновъд“ на Областната Експертна комисия по животновъдство Бургас се проведе на 13 декември. Четирима от петимата отличени най-добри животновъди са клиенти на фирма Агритоп.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements