Яжте плодове и зеленчуци по пет пъти на ден

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
3 Минути

Експертите по здравословно хранене препоръчват да се приемат по пет порции плодове и зеленчуци на ден. За да се осигурят необходимите полезни вещества за организма, специалистите съветват да се консумират три пъти жълти плодове и листни зеленчуци и два пъти други плодове и зеленчуци през деня, пише PalitraStyle. Как да внесем повече плодове и зеленчуци в дневното си меню?

Яжте повече от плодовете и зеленчуците, които обичате

Ако не харесвате горски плодове, но пък обичате банани или не понасяте зеле, но си умирате за моркови, започнете да похапвате по-голямо количество от харесваните. Добавете например нарязан на кръгчета банан към зърнената си закуска или настържете моркови за гарнитура към вашия обяд.

Опитайте екзотични плодове и зеленчуци

В момента на пазара има изобилие от чуждоземни плодове и зеленчуци, които никога не сте вкусвали. Сега е моментът  да опитате нещо ново и то да ви хареса. Пробвайте например сладки картофи, рукола или манго. А защо не и сушени банани или папая?

Ако не ви се ядат плодове и зеленчуци, можете да пиете сока им

Вместо газирани напитки, чай или кафе, изберете фреш. За разнообразие можете да добавите кисело или прясно мляко, лед. А ако си хапнете за обяд зеленчукова супа, ще означава, че се храните с няколко различни зеленчука, без да го осъзнавате. Всички те добавят важни витамини и минерали към вашата диета.

Пробвайте сурови плодове и зеленчуци

Не всеки обича задушени моркови, но пък с удоволствие бихте ги консумирали  сурови. Ако не обичате варени зеленчуци, ориентирайте се към салатите. Настържете си ряпа и моркови за салата, нарежете си крехка маруля с пресен лук, а защо не и една класическа „Шопска салата”.

Скрийте плодовете и зеленчуците

Ако има плодове и зеленчуци, които не обичате, но са препоръчвани като много полезни, опитайте се да ги ядете „под прикритие”. Например не обичате червено цвекло, а ви го препоръчват, за да се справите с анемията, настържете малко от него в салатата от зеле и моркови или го разбъркайте с настъргана ябълка и малко лимон. Ако обичате картофи, а морковите не са сред любимците ви, сложете малко пасирани моркови към картофената кремсупа или ги добавете, нарязани на кубчета към  руската салата, в която присъстват любимите ви кисели краставички и грах.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама