Земеделие на бъдещето в сегашно време

Кирил Александров
Кирил Александров
5 Минути

Яра България показа земеделието на бъдещето

Най-новите решения в сферата на прецизното земеделие и дигиталното управление на земеделските стопанства представиха експертите на Яра България в Пловдив. Яра България е част от норвежката група за торове YARA, лидер в сферата на прецизното земеделие и решения за дигитално управление на земеделските стопанства. Компанията е създадена през далечната 1905 година.

За експертите на Яра е много важно да бъдат близко до фермерите и да предлагат дигитални решения, каза Едуард Максимов, управител на Яра България. Желанието им е да променят земеделието независимо дали става въпрос за повишаване на качеството на добива или оптимизиране на разходите.  По думите му в Източна Европа и конкретно в България, Румъния и Украйна има фермери, които са на изключително високо ниво. Идеята не е просто да продаваме дигитални продукти, защото е модерно, а да предложим работещи решения, подчерта Максимов.

Нови възможности с Агроофис

Един от центровете за развитие на дигиталното земеделие в YARA се намира във Варна. Именно във Варна е разработен един от продуктите – Агроофис, който е съобразен с опита и нуждите на българските земеделци.

Агроофис от 10 години е на българския пазар и се познава от българските земеделци. Предлага активна и динамична система, която позволява сравнение между различни култури и различни терени и на база на анализа да се вземе по-доброто решение.

Търговският директор на ЯРА България Владимир Николов е категоричен, че предизвикателството днес е не дали ползваш сателитни снимки или модерен сензор, а как това, което ползваш, ти помага да подобриш работата си. От големите си клиенти (основно зърнопроизводители) 35-членният екип на българското поделение на YARA разбира, че когато планират новия си сезон, те искат да тръгнат от картата на добивите от предходната година и да анализират резултатите. Искат да разберат защо имат силни и слаби зони в едно и също поле или в съседни полета, за да коригират факторите. Те са наясно, че дори ако през новия сезон постигнат по-високи добиви, още не значи, че са постигнали оптимални икономически резултати.

С Агро Oфис приходите растат

“Създаденият у нас програмен продукт Агро Oфис обобщава от една страна контрола и ефективността на разходите и от друга страна – агрономическата ефективност дава реален инструмент за повишаване на печалбите на фермерите” – заяви търговският директор на ЯРА България. И още нещо ценно, което носи обратна връзка за програмистите на компанията: те разбират, че за фермерите не е никак лесно да съберат и вкарат в една система цялата информация, която идва от машините и от други източници. Затова усъвършенстват YARA Агро Офис така, че да бъде максимално автоматизирана система, която да опрости работата и да спести време на фермера с минимум ръчен труд.

 „Един от най-добре развитите продукти на ЯРА е N-Sensor. Това е технология, която помага на земеделците да определят точното количество азот, по време на торенето. На база на динамичен анализ на данни се променя торовата норма, в зависимост от нуждата на растенията в конкретния момент. Това води до сериозни ползи при тези операции. Помага на земеделците при правилното разпределение на торовата норма, което гарантира високи резултати, изравняване на посева и унифициране на добива“, обясни Георги Петров, главен агроном в ЯРА България.

Дигитална платформа и карти за променливо торене

Предимствата при торене с променлива норма са очевидни, но много земеделци не са намерили най-добрите инструменти за създаване на препоръка за внасяне. Тогава на помощ идва AtFarm.

„Платформата използва комбинация от два вегетативни индекса, което дава възможност на земеделците да бъдат максимално точни при изготвянето на карти за променливо торене. Те помагат за определянето на биомасата на база сателитна снимка. При AtFarm имаме две възможности – да изготвим карти за променливо торене, където използваме технологията N-Sensor и/или да проследим развитието на самите култури.

Следващата стъпка

Следващата стъпка, върху която вече е достъпна за родните фермери е динамична и интелигентна система, анализираща ситуацията на полето. Чрез тази опция можем да сравняваме и анализираме данни от предходни години, полета, култури и по този начин да вземем по-добри агрономически решения, да повишим добива и да оптимизираме разходите“, разясни търговският директор на ЯРА България. От компанията споделиха, че скоро приложението с намалени функционалности ще бъде достъпно и за безплатна употреба.

Всички решения на компанията са пригодени за работа по българските полета. Подробна информация за всички продукти, които ЯРА България предлага, може да намерите на www.agro-office.com 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама