Ядем 6 пъти повече истинско сирене в сравнение с продукта от палма

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Млекопреработвателните предприятия в страната са произвели шест пъти повече истинско сирене в сравнение с продукта с палмова мазнина през 2018 г. Производството на сирене от краве мляко възлиза на 53 725 тона, докато при сирената от краве мляко с добавени растителни мазнини количеството възлиза само на 8 753 тона.

Това показва националната статистика за периода от януари до септември 2018 г. Процесът на преработка на истинско сирене се осъществява най-активно в периода от април до август, когато варира от 6 198 кг до 6 180 кг. Пикът е през май с производство от 7 128 кг. сирене. Най-силните месеци за млекопреработвателните предприятия при производството на имитиращи продукти са април с 1 047 тона, май с 1 035 т. и юни с 1 529 т.

Общото количество преработено мляко в страната възлиза на 527 716 л, като по-голямата част или 493 368 л е краве мляко.

Най-произвежданият продукт в преработвателните предприятия през 2018 г. е киселото мляко с количества от 124 265 тона. Пикът на производство е през май с 15 851 т., след което преработката намалява до 15 231 т. през юни, до 14 990 тона пред юли, до 13 075 тона през септември.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама