Все повече фалшиви продукти за растителна защита навлизат в Европа

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути


Между 5 и 10% от всички пестициди, използвани в Европа, са фалшификати, сочат най-новите данни на Европейската асоциация за растителна защита. Продуктите навлизат основно от Китай, а главните пазари за разпространение са страните от Южна и Източна Европа, които са и най-големите производители на земеделска продукция на Стария континент. България не прави изключение, макар че все още няма точни данни какво е годишното потребление на фалшификатите в нашата старана. Тези данни изнесе немският екперт по растителна защита д-р Детлеф Дьонерт на пресконференция по повод заплахата от зачестилия поток на фалшиви продукти за растителна защита към Европа. На събитието, организирано от Асоциация „Растителнозащитна индустрия“ България /АРИБ/, представители на частния и държавния сектор обсъдиха текущата статистика и възможностите за борба срещу заплахата.

Според Европейската асоциация за растителна защита, факт е, че продуктите за растителна защита са сред едни от най-регулираните продукти в рамките на ЕС и тестовете за тяхното признаване отнемат значително време. Това е и причината производителите на фалшификати да са съсредоточени извън ЕС, основно в Азия. Фалшификатите обикновено достигат до Европа по въздух или по вода, а за да преминат безпроблемно митническите проверки, се транспортират без етикети. Много често това са високо токсични и лесно запалими субстанции, които се превозват без каквито и да било предпазни мерки. Вносът на нерегламентирани препарати става или в малки опаковки с необходимите етикети, или чрез големи пратки, подлежащи на препакетиране и етикиране, които сами по себе си могат да бъдат както усъвършенствани фалшиви копия, така и нискокачествени ментета. Използването на тези продукти е заплаха не само за фермерите, които ги прилагат. Околната среда и продукцията от третираните култури, достигаща до крайните потребители, са изложени на все по-увеличаващ се риск.

На горещата телефонна линия – 0800 18 112, българските земеделски производители могат да подават сигнали при съмнение за фалшиви и нелегални препарати за растителна защита. Това е основна стъпка в борбата с нелегалната търговия с тези продукти.

 

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама