Време е за пръскане: вижте какво още да сложите в бордолезовия разтвор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Важни съвети и за резитбата на овошките

Овощарите вече има сериозна работа в овощната градина. При благоприятни условия и положителна температура на въздуха да се извърши премахване и изгаряне на останали от миналата година мумифицирани плодове, в които има зимуващи форми на гъбни болести, напомнят от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Също така ако има сухи клони се изрязват до здрава тъкан, изнасят се от масива и се изгарят. Получените отрези се замазват с овощарска замазка, а при липса на такава – с блажна боя. Провежда се зимно пръскане срещу зимуващи форми на неприятели, гъбни и бактериални болести. Пръскането се провежда при сухо време, температури на въздуха над 0°С и безветрени дни. Приготвя се работен разтвор от: бордолезов разтвор 1 % и акарзин 3%, с който дърветата се обливат.

Разсадите: Най-полезните съвети кога какво трябва да направите

След преминаване на зимните студове през целия месец март начало на април се извършва резитба за плододаване. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Извършва се просветляване на короната, като се отстраняват всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат. На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета, трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно при по-силни дървета, съкращаването на плодните клонки е по-слабо. През третото десетдневие на март до средата на април, в зависимост от различните овощни видове се извършва предцъфтежно пръскане с фунгицид. Впоследствие стъблата на дърветата се варосват с 20% разтвор на гасена вар.

Винаги след работа с препарати за растителна защита,  да се приема безалкохолна напитка или локум, съветват още от НССЗ.

 

Резитба на асми – кога, как и защо

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА