Войчеховски: Устойчивото производство означава продукти с по-висока добавена стойност

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Нарастващото търсене на устойчиви продукти ще означава възможност за фермерите да продават продукти с по-висока добавена стойност и ще засили връзката с потребителите. «Комисията прие стратегията „От ферма до трапезата“, защото този проект не е просто предложение за нова селскостопанска политика, а визия за трансформиране на начина, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна», посочи европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски по време на видеоконферентна среща с комисията по европейските въпроси на Сейма- полския законодателен орган.

По думите на Войчеховски целта на стратегията е  да се подобри здравето на хората и заобикалящата среда. Необходим е преход на всички етапи от веригата на доставки на храни, изискващ усилия, ангажираност и отговорност от всички участници, според Войчеховски. В стратегията се посочва, че е необходимо значително да се намали употребата и рисковете от химически пестициди, както и използването на торове и антибиотици, като същевременно се увеличава площта под биологично земеделие.

Новата ОСП ще бъде „ключов инструмент за промяна, която се стреми да направи европейските хранителни системи годни за бъдещето. Това ще „гарантира, че земеделските производители постигат справедлив резултат“, каза Януш Войчоховски, насърчавайки изцяло устойчивите земеделски практики и подкрепяйки фермерите да прилагат иновативни технологии. Според еврокомисаря по земеделие окончателният компромис по реформата на ОСП ще бъде договорен през май, съгласно приоритетите на Португалското председателство.

Относно препоръките на Комисията за собствената му държава, Войчеховски подчерта факта, че биологичните площи в Полша „постепенно намаляват през последните години, така че трябва да се положат значителни усилия за тяхното увеличаване. „Стратегията „От фермата до трапезата” и реформата на ОСП имат за цел да предоставят изчерпателен отговор на екологични, социални и икономически предизвикателства на системата“, каза той пред полските законодатели. „Ще имаме добро основа да покажем, че европейското производство на храни наистина е шампион за устойчивост и гаранции за бъдещето на фермерите“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА