Винено-кулинарни дестинации ще привличат туристи към вътрешността на страната

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Винено-кулинарни дестинации ще привлича туристи към вътрешността на страната. “България продължава да се развива с устойчиви темпове като предпочитана туристическа дестинация“. Това каза днес във Враца министърът на туризма Николина Ангелкова. От думите й стана ясно, че страната ни бележи за трета година ръст с около 5,5 %.  Ако това темпо продължи до края на годината, може да се наредим в Топ 5 на устойчивите дестинации, според класацията на Световната организация по туризъм.
Министър Ангелкова заедно с министъра на земеделието  Румен Порожанов участваха в последното от поредицата обществени обсъждания на 12-те винено-кулинарни дестинации на територията на страната, създадени от двете министерства, част от проекта „Сподели България“. Една от целите при разработването на дестинациите е да покаже разнообразието от културно-историческото наследство и разнообразието от вкусове, с които всеки един от регионите разполага, пише Дарик.

Двете дестинации, представени във Враца са Мизия и Златия. Дестинация Мизия включва Оряхово, Плевен, Свищов и Русе. Включените туристическите обекти  са 8, а емблематичните направлението са парк Ивановски скални църкви, парк Кайлъка, античния град Улпия Ескос и пещерата Орлова чука. Част от дестинацията са и характерните кулинарни предложения просеник, качамак, ястия от речна риба и вино Каберене от Дунавската равнина.Дестинация Златия включва Враца, Монтана и Видин и има 9 туристически забележителности, сред които пещерата Леденика, Черепишкия манастир, Белоградчишките скала, пещерата Магура и крепостта Баба Вида.
Част от дестинация Златия са и характерните за региона предложения като ягоди от Берковица, ястието „Бел муж“ от Белоградчик и вино Гъмза.

От своя страна министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че земеделието и туризмът са сред най-перспективните сектори за Европа. „В организираните срещи досега участваха над 400 представители на туристическия бранш, както и винопроизводители.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА