Ветеринари тръгват на проверки след случая на АЧС в заден двор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Индустриалните ферми в региона вече са проверени

Комисия от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) тръгва на проверки днес в Съединение дали се отглеждат нерегламентирано прасета и какво е здравното състояние на животните в личните стопанства, след като преди дни бе регистриран случай на едно прасе, дало положителна проба за болестта Африканска чума по свинете (АЧС). В рамките на трикилометровата санитарна зона прасетата ще бъдат изследвани и ако някое животно покаже клинична картина, ще бъде умъртвено, гласят правилата. Засега обаче все още няма умъртвени животни. 10-километровата зона, която обхваща следните населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол има специален режим на движение.

По време на заседанието на Областната епизоотична комисия стана ясно, че заболялото животно е загробено, а ако бъдат открити незаконни прасета, труповете и компрометираният материал ще бъдат загробени под специален надзор, недопускащ разпространяване на болестта. Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят дезинфекцират. В Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището ще се вземат проби от домашните прасета и ако се открие вирус у някое, то ще бъде умъртвено. Ще се извършват и ежеседмични прегледи и всички свине с признаци на заболяването, ще се изследват. Ще бъде извършено преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА