Великобритания регистрира най-ниската популация на свине от десетилетие

AgroNews
AgroNews
2 Минути

Спадът на годишна база възлиза на 11,6% или близо половин милион животни по-малко

Общата популация на свине в Англия, изчислена към 1-ви юни 2023 г., записва най-ниския брой от 12 години насам, възлизайки на 3,63 милиона глави, информира Съветът за развитие на земеделието и градинарството (AHDB). Това показва спад от 11,6% на годишна база или близо половин милион животни (477 000). Това едва ли ще бъде голяма изненада за тези в индустрията, които едва започват да се възстановяват след 10 последователни тримесечия на загуба.

Спадът в общата популация на свинете се дължи на значитело намаление в броя на прасетата за угояване. Прасетата за угояване са с най-ниския брой от 2012 г. насам – 3,30 милиона глави, което е спад от 12,6% в сравнение с юни 2022 г. Това доказва исторически ниските производителности на клане и обеми на производство на свинско месо, наблюдавани през 2023 г.

За разлика от това, популацията на разплодните свине остава непроменена през 2023 г. с общо 329 000 глави. Движенията в категорията са смесени. Като цяло, женското стадо за разплод отбелязва сравнително малък спад от само 1,5% (4000 глави), като свинете майки намаляват с 3,0% на годишна база, но женските свине се увеличават с 8,99%.

Тези бройки на свинете за разплод, особено увеличаването на женските свине  показват признаци на по-положителни настроения в индустрията и известен предпазлив растеж от страна на производителите. Въпреки че не се очаква дустрията да се връща към върховете от 2021 г. по отношение на броя на свинете, производителността и производството, ако търсенето остане стабилно и нетните маржове на производителите продължат да вървят положително, тогава се очаква известен растеж.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements