ВАС спря изпълнението на Заповедта срещу развъждане и внос на норки у нас

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Докато се разглежда жалбата от фермата за норки фермата в Стара Загора ще продължи да функционира

Върховният административен съд (ВАС) реши да спре предварителното изпълнение на Заповед № РД-449, забраняваща развъждането и вноса на американски норки в България. Тази заповед беше издадена през май от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов с мотивите, че този животински вид е чужд и опасен за българската природа, съобщи Стефан Димитров от фондация “Невидими животни”.

Жалба срещу заповедта подава единствената ферма за норки у нас, свързана със семейство Ангелови, собствениците на птицекланици „Градус“. Административният съд (АС) в София-град отхвърля жалбата на частника, но съдиите от ВАС отмениха решението на колегите си. ВАС определи също така да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта, докато се разглежда жалбата от фермата за норки.

„С това решение върховните съдии осъждат още хиляди норки на смърт в газови камери във фермата за кожи до Стара Загора. Практиката показва, че подобни дела се проточват с години. През това време фермата за кожи ще продължи да функционира безпроблемно – да развъжда и убива животните, за да ги дере за техните кожи.“, обяснява Стефан Димитров от гражданската организация „Невидими животни“, която през април публикува кадри от фермата, направени със скрита камера, и предизвика интереса на обществото.

Съдиите от ВАС разглеждат загубите, които ще понесе собственикът на фермата ако тя бъде закрита

Определението на съдиите от ВАС не разглежда аргументите на Министерството на околната среда, нито обществения интерес. Съдиите използват доводите на собствениците на фермата за норки, като обосновават решението си единствено с финансовите щети, които фирмата би понесла от забраната.

„Това решение на ВАС е скандално. Върховните съдии в прав текст казват, че бизнес интересите на собствениците на фермата за норки са по-важни от обществения интерес, и то без да дават никакво обективно сравнение между двете. Тоест печалбата на частника е по-важна от опазването на природата и здравето на хората“, категоричен е Димитров.

Кадрите от фермата за норки, излъчени на 8-ми април 2022 г. в национален ефир, отразяват нехуманните условия, в които се отглеждат животните. На тях се виждат норки, които се самонараняват, виждат се високи нива на стрес, трупове в клетките и дори канибализъм. Вижда се също голям брой животни, които са избягали от клетките си и свободно обикалят във фермата. От години има сигнали за избягали норки в природата и селата около фермата

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА