В Украйна прогнозират рекордно производство на азотни торове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Производителите, които не успеят да реализират азота на вътрешния пазар през август, ще бъдат принудени да го задържат до февруари или да търсят възможности за износ

Украйна ще произведе около 100 000 тона селитра през август и ще достигне рекордните 220 000 тона за всички видове азотни торове. Това е най-високата цифра от март 2022 г., съобщава “Инфоиндустрия “.

Отбелязва се, че нарастващото търсене на азотни торове в страните от ЕС и азиатските пазари позволява на производителите да се надяват на стабилно търсене на азотни торове през следващите три месеца, така че продажбата „предварително“ не заобиколи и Украйна.

„ Благодарение на успешните продажби на азотни торове през юни и юли, Ostchem успя да се подсигури с предварителни поръчки до септември, така че сега е важно производството да се включи максимално. Задачата пред двете фабрики не е никак малка, тъй като според различни оценки за два месеца на пазара вече могат да бъдат реализирани от 120 000 до 150 000 тона селитра и 60 000-70 000 тона карбамид, да не говорим за КАС и други торове, търсенето за което все още не е изпълнено напълно. Доволни сме, защото есенните полеви работи в Украйна продължават “,  се казва в  съобщението.

Очаква се през август фабриките в Черкаси и Ровно да произведат до 100 000 тона селитра, черкашкият ” Азот ” ще изпълни максималния план за карбамид и ще натовари КАС с 60%, а ” Ривнеазот ” ще може да започне варова селитра през втората половина на август. Така че общо заводите ще произведат 220-225 хиляди тона продукция — абсолютен рекорд за последните 530 дни на войната в Украйна.

Анализаторите обръщат внимание на важен аспект: OPZ и Dniproazot може да бъдат пуснати през септември и това са допълнителни количества азотни торове на пазара на воюващата страна. Така фабриките ще се състезават помежду си за украинския пазар, който е ограничен от гледна точка на потребление, и ще се пробват на световния пазар.

Производителите, които не успеят да реализират азота на вътрешния пазар през август (когато купуват земеделските стопанства), ще бъдат принудени да го задържат до февруари (когато купуват малките и средни земеделски предприятия). Друг вариант за продажба е доставката на азот за износ. Именно тази опция ще бъде интересна за всички от септември 2023 г. Ситуацията на пазара на торове се усложни от излизането на Русия от „зърненото споразумение“, което се отразява на нивото на цените на селскостопанските продукти.

Селскостопанският сектор обаче ще може да получи добра реколта през 2023 г. и при условията на успешната му продажба остават шансовете за закупуване на повече торове през 2024 г. от земеделците.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама