В Сухиндол за 155-ти път ще избират цар на виното. През тази година традиционният празник ще протече под мотото “Сухиндолското вино посреща еленския бут”. Идеята на партньорството е по подобаващ начин да бъдат отбелязани 155 години от организираното честване на празника на лозарите и винарите в Сухиндол и да се постави началото на нов туристически продукт. В момента кметът инж. Пламен Чернев разработва тази идея заедно с дегустационния винен център на Самоводската чаршия във Велико Търново и туристическия център “Царевград Търнов”, съобщи БТА.
Чернев припомни, че лозаро-винарската кооперация “Гъмза” в Сухиндол е създадена през 1909 година от Марко Вачков. Той взел опита на френския град Миросан, където е изпратен на обучение по настояване на тогавашния министър на земеделието на България. Основателят на кооперацията е обучил стотици производители на лозя в тънкостите на пипиниерството и опазването на гроздето от опасни болести.
Днес в изби в Сухиндол се пазят бутилки с вино от 1909 година, сред колекционерите цената му е достигнала до 250 евро, посочи Чернев. Над 3000 декара са лозята край Сухиндол, а през последните години са засадени около 750 декара нови лозови масиви, от които 100 декара – от прочутия сорт Сухиндолска гъмза. Местната винарска изба изнася вина за 13 държави, сред които Канада, Китай и Русия.
Денят на винарите и лозарите ще бъде отбелязан в Кортен и в сливенското село Глушник с ритуал по зарязване на лозята и избор на Цар на виното, съобщиха организаторите. Ще се състоят и конкурси за най-добро вино, а най-добрият производител ще бъде провъзгласен за Цар на виното.
На ритуала в Глушник ще присъства кметът на Сливен Стефан Радев. Началото е от 11.00 часа.
В Кортен празникът започва в 13.00 часа със зарязване на лозята, Организаторите са подготвили и концертна програма.
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева участва в ритуал по зарязване на лозя в село Нисово, Община Иваново, Област Русе. На събитието присъства и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.
Ритуалът се провежда в лозарското стопанство на „Винарски съюз“ АД.