В магазините няма да може да се продава месо и месни продукти от стопанства, в които има огнища на 8 болести, публикувани в списък, част от новата Наредба за здравните изисквания към животните, от които се добиват храни, която е разписана от Министерството на земеделието, храните и горите в следствие на приемането на Закона за храните. В списъка са включени заболявания, като класическата и африканската чума по свинете, шапът и птичият грип, Нюкясълската болест, чумата по говедата, чумата по дребните преживни животни, везикулозна болест по свинете и болестите по водните животни.
Според нормативния акт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва контрола на изпълнението на разпоредбите, а самите проверки по места и в обектите ще бъдат извършвани от официалните ветеринарни лекари, при това без предупреждение, пише още в наредбата.
В наредбата са описани и начините, по които вторичните животински продукти, които се получават в резултат на обработката на месо и мляко, трябва да бъдат обработени термично, за да могат да бъдат неутрализирани причинителите на споменатите болести. Така например шунките и филетата ще трябва да бъдат обработвани и чрез естествена ферментация и зреене: за шунки – най-малко 190 дни, за филета – най-малко 140 дни, за да може да бъде неутрализирана африканската чума по свинете. Обработването на месото за колбаси пък ще трябва да бъде на най-малко 80 градуса, за да могат да бъдат елиминирани всички зарази, е записано още в Наредба за здравните изисквания към животните, от които се добиват храни.