В 8 области пак откриха глигани с АЧС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

В 8 области в страната има регистрирани случаи на вторично заразяване на диви прасета с болестта Африканска чума по свинете (АЧС) за последните две седмици, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото число на доказаните животни със зараза е 21, като най-голяма е бройката открити диви прасета на територията на област Варна – в Североизточното държавно предприятие – ТП ДЛС „Шерба”, където са намерени 10 болни животни, допълват от ведомството. Останалите прасета са регистрирани в рамките на 7 други стопанства. В област Бургас има един случай в ДЛС „Ропотамо”, толкова са и в област Кърджали – в ТП ДЛС „Женда”. В Габроско са доказани 4 случая на вторично заразяване с АЧС в рамките на ДЛС „Плачковци”. В Монтана има случай на болен глиган в ТП ДГС „Берковица”, в Ловеч има на територията на ДГС „Троян”, а в София – област – на територията на ТП ДГС „Пирдоп”. Два са доказаните в лаборатория случаи на АЧС в Старозагорско – в рамките на ЛРД „Трите върха”.

Според разпоредбите намирането на трупове на диви свине се възнаграждава със 100 лв за животно, а разрешен за практикуване е само индивидуалният лов на глигани без да се използват допълнителни примамки за това.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА