През последните три години икономическите показатели за свиневъдството показват стабилност, с тенденция за ръст на създадената от него крайна продукция. По предварителни данни на Националния статистически институт за 2017 г. стойността на крайната продукция от сектора възлиза на 293 млн. лева. Спрямо 2016 г. нараства с около 1%, а спрямо 2015 г. – с 6%.
Основен отличителен белег за сектора е неговият индустриален характер. Процесите на окрупняване на стопанствата са застъпени в най-голяма степен именно в него. Показателен е фактът, че в 61 промишлени свинеферми, се отглеждат 92,7 % от общия брой на свинете в страната.
Три свиневъдни района
Броят на свинефермите, в които се отглеждат 200 и повече женски свине за разплод, които представляват основната производствена единица, се е увеличил с 11%. В тези обекти се отглеждат 89% от женските свине за разплод в страната,по данни на отдел „Агростатистика“ към 1 ноември 2017 г.
Географски свиневъдството е съсредоточено в три региона на страната – Северен-централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е наличието на много добра суровинна база и големи обработваеми площи земя, гарантиращи изхранването на животните. Повечето от големите свиневъдни ферми имат затворен цикъл на производство, като разполагат със собствени съоръжения за производство и съхранение на фуражи.
Доказателство за провежданата политика в сектора и възходящия тренд в неговото развитие са данните за нарастващия брой на угоените и заклани (в кланици и стопанства) свине в България. По данни на Евростат, те ежегодно се увеличават, като закланите свине общо през 2017 г. са с 5,8% повече спрямо 2015 г. За първите седем месеца на 2018 г., закланите свине у нас са със 7,8% повече, спрямо същия период на 2017 г.
Свинското месо с 25% по-скъпо от средното за ЕС
От 2010 г. се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличение на добитото свинско месо в кланици, като за 2017 г. то е със 17,6% повече спрямо 2015 г. и с 8,7% повече спрямо 2016 г. В страната ни се извършва и Класификация на кланични трупове от свине по скалата на Общността (S)EUROP. През 2017 г. класифицираните кланични трупове са с 13,9% повече в сравнение с 2016 г. По данни на Европейската обсерватория за пазара на месо, средната цена за този клас българско свинско трупно месо за месец септември 2017 г. е била 208 евро за 100 кг и е 25% по-висока, спрямо средната цена от 165 евро за страните от общността.
Подпомагането в индустриалните животновъдни сектори – птицевъдство и свиневъдство е чрез хуманното отношение към животните. За тази година 30 млн. лева са предоставени според нотификацията и показателите, които трябва да се изпълнят като помощ към свиневъдния сектор.