Украйна е най-големият производител на патешко месо в Европа, като на глава от населението се пада по около 0,7 кг. В същото време обаче производството се свива като обем вече четвърт век, съобщава meatinfo.ru. От 2000 г. насам то е намаляло с 2,1 пъти.
Около 90% от патешкото месо в Украйна се произвежда в семейни стопанства.
Данни на Евростат сочат, че в Европейския съюз патешкото е най-малко произвежданото месо от птиците. Птицевъдите ЕС залагат предимно на пилешко – около 80%, на второ място е пуешкото – около 15% и едва около 4% от производството се пада на патешкото. Данните сочат, че Франция е най-големият производител на патици на територията на Европейския съюз.
Четете още: № 2 сме по производство на патешки дроб в света
СВЪРЗАНИ НОВИНИ