Учените в ССА и БАН на протест в Деня на народните будители

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Учените, служителите и работниците в Българската академия на науките и Селскостопанската академия ще проведат протестно мълчаливо шествие „Искаме ли да има наука в България” днес от 11.00 часа в София. То ще тръгне от БАН по бул. „Цар Освободител” до Министерството на образованието и науката и Министерски съвет, където ще бъдат връчени протестни декларации. След това ще бъдат поднесени цветя на паметника на Васил Левски и на Св. Св. Кирил и Методий.

Допълнителни 8 млн. лв. към трансфера, който се отделя от държавния бюджет, искат  учените и синдикатите, за да се гарантира изплащането на работните заплати и тяхното увеличение с не по-малко от 10%. Трансферът за Селскостопанска академия е 13 млн. лв., което представлява около 57% от фонд „Работна заплата“, каза Светла Василева, председател на Независимите синдикати в земеделието.

Средната работна заплата в ССА е 638 лв., което е с 250 лв. по-малко от средната работна заплата. Асистентите получават 495 лв., главните асистенти 605 лв., доцентите 730 лв., професорите 785 лв. Това са начални, унизителни заплати, коментира Светла Василева.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА