Учени търсят ваксина срещу АЧС

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Консорциум от 31 изследователски институции ще търсят нови средства за диагностика и ваксини срещу Африканска чума по свинете и нодуларен дерматит при говедата. Проектът е финансиран с 5,6 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС и в него участват учени от 21 държави, сред които Русия, Азербайджан, Австралия, Южна Африка, Израел, Канада, съобщават от английския Pirbright Institute, който е част от инициативата.

Учените, които ще работят заедно в консорциума DEFEND, ще изследват причините за възникването на двете заразни болести, както и начините на заразяване на животните с тях, и ще търсят решения на редица проблеми.

Африканска чума по свинете и нодуларен дерматит при говедата причиняват сериозни икономически щети в Европа и Азия. Липсата на ваксина срещу АЧС представлява сериозна пречка за усилията за спиране разпространението на болестта и това води до 100% смъртност.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама