Учени показват как се прави земеделие в условията на променящ се климат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

По време на събитието ще бъдат представени силните страни на родната селекция при пшеницата, царевицата, овошките

Земеделие в условията на променят ще климат ще бъде тема на кръгла маса, която ще се проведе в столицата на 3 ноември т.г., съобщават от екипа на Работен проект 1.1. „Селскостопански екосистеми, адаптирани към климатичните промени“ от Компонент 1. „Климатични промени, екосистемни услуги и хранителни системи“ на Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“.

На събитието ще бъдат представени най-важните резултати от работата на екипа през широк кръг от заинтересовани лица в областта на земеделието. Ще бъдат очертани основните предизвикателства, свързани с променящите се климатични и агрометеорологични условия в страната и селекционни решения за преодоляването им. Ще бъдат поставени и основите за ефективен диалог между наука, бизнес и администрация за вземане на информирани решения и изготвяне на политики в областта на земеделието, основани на научни данни.

Програмата предвижда да бъде направен анализ на агроклиматичните условия за отглеждане на основните групи земеделски култури, да бъде представена растителната селекция, която може да се превърне в инструмент за справяне с климатичните промени. От Добруджанския земеделски институт се очаква да бъдат представени силните страни на българската селекция при пшеницата, а от Института по царевицата в Кнежа – решенията при царевицата в условията на екстремни и трайни климатични промени. В областта на овощарството презентация ще направи доц. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

Събитието ще се проведе в х-л „Метрополитен“ от 10 часа в зала „Брюксел“. Нужно е да потвърдите участието си на имейл адрес [email protected] или на телефон 088 903 7591.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements